Witam serdecznie w ostatnią sobotę marca!
W dodatku dziś w nocy zmiana czasu na letni, wiosna się zaczęła a Wielkanoc już za 2 tygodnie. Dziś mam dla Was wpis z 5 przepisami na babkę wielkanocną. Tak jak piernik i pierniczki pieczemy na Boże Narodzenie tak na święta Wielkiej Nocy musi być obowiązkowo babka. Jaka? To już każdy ma swoją recepturę, ja co roku piekę coś nowego ale lubię też piec mój klasyk czyli babkę drożdżową. Mam wielką słabość do babek wielkanocnych, a teraz jest tyle foremek, że można je piec w różnych kształtach. Tak sobie pomyślałam, że podsunę Wam 5 przepisów na świąteczną babkę, każda inna, każda wychodzi bo już wypróbowana i sprawdzona przeze mnie :) Zachęcam do upieczenia :)
babka z dodatkiem wina musującego
Zaskakujący dodatek czyż nie? Ja dodaję wino Dorato, w smaku babka jest nieziemska uwierzcie mi, to wino daje taki fajny, oryginalny i ciekawy posmak. Musicie koniecznie wypróbować, myślę, że i ja w tym roku upiekę tę babkę na Wielkanoc :)
Składniki : 160 g masła , 190 g cukru , 2 łyżeczki cukru waniliowego , 4 jajka , 1.5 łyżki kwaśnej śmietany 18 % , 180 ml wina musującego , łyżeczka proszku do pieczenia , szczypta soli
Wykonanie : Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Ostudzone masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Miksując dodawać po 1 jajku. Na końcu dodać kwaśną śmietanę i wino musujące i dokładnie zmiksować. Następnie wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Ja piekę z termoobiegiem. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Gotowe ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według uznania.
babka z kisielem cytrynowym
Bardzo oryginalny pomysł na świąteczną babkę z dodatkiem kisielu. Zdecydowanie zaskoczy Was swoim smakiem, jest wilgotna, bardzo aromatyczna, myślę, że warto ją upiec na Wielkanoc, na pewno pozytywnie zaskoczy gości i bliskich :)
Składniki : 200 g mąki pszennej , 250 g masła ( najlepsze 82 % tłuszczu) , 2 opakowania kisielu cytrynowego dobrej jakości , 250 g cukru , opakowanie cukru waniliowego , 5 jajek , 2 łyżeczki proszku do pieczenia .
Wykonanie:
1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
2. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia i 2 kisiele cytrynowe. Kiesiele dodajemy w formie sypkiej, nie gotujemy ich. Sypkie składniki dodajemy do masy maślano- jajecznej i ucieramy.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Białka muszą być mocno ubite, że nie będą wypadać gdy podniesiemy miskę do góry nogami ;) Następnie ubite białka dodajemy do utartego ciasta i już tylko bardzo delikatnie wszystko mieszamy.
4. Foremkę keksówkę ( średnią) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto i wyrównujemy je w blaszce.
5. Ciasto wstawiany do piekarnika, ustawiamy 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy 40 minut do suchego patyczka.
6. Gdy ciasto się upiecze, wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie robimy lukier : 1 szklankę cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody i 3 łyżki soku z cytryny - wszystko energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Zimne ciasto polewamy lukrem i posypujemy wybraną przez siebie posypką.
Babka waniliowa
Do przygotowania tej babki potrzeba mniejszej foremki z kominem, ciasta wychodzi znacznie mniej, jednak na taką zgrabną babeczkę warto się pokusić. Polana polewą czekoladową albo lukrem będzie cieszyć zarówno oko jak i podniebienie.
Składniki : 1 szklanka ( pojemność 250 ml) mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka oleju, 3/4 szklanki cukru, 5 średnich lub 4 duże jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat waniliowy
Wykonanie: Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W misce umieść sypkie składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie je wymieszaj, możesz to zrobić zwykłą łyżką albo trzepaczką ręczną. W drugiej misce umieść jajka i cukier. Możesz zastąpić zwykły cukier trzcinowym lub brązowym. Jajka z cukrem ubijaj na najwyższych obrotach minimum 3 minuty. Słodka masa jajeczna powinna zmienić się w jasny puch a cukier rozpuścić się. Do masy jajecznej wlewaj stróżką olej ( roślinny, ryżowy lub z pestek winogron). Ja użyłam oleju rzepakowego. Całość dokładnie zmiksuj na małych obrotach. Następnie do masy dodaj sypkie składniki. Zmiksuj na niskich obrotach do połączenia składników. Nie zapomnij też dodać aromatu waniliowego do ciasta. Wysmaruj blaszkę na babkę z kominem. Najlepiej zrób to masłem i wysyp bułką tartą. Wylej ciasto do formy, wstaw ją do piekarnika i piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok. 40 minut. Ja piekę z termoobiegiem, nie wiem ile czasu potrwa pieczenie bez termoobiegu z grzaniem góra/ dół. Upieczoną babkę wyjmij z foremki i pozostaw do ostudzenia. Babkę można też podzielić na dwie części do jednej dosypać kakao i gdy będziemy wlewać do foremki najpierw wlać jasne ciasto a na wierzch ciemne. Do babki piaskowej zamiast olejku waniliowego możemy dodać skórkę i sok z cytryny albo pomarańczy albo inny wybrany przez siebie aromat do ciast.
Polewa czekoladowa: W rondelku rozpuść niecałe pół kostki masła, dodaj dwie łyżki śmietany, 3 łyżeczki cukru oraz 3 łyżeczki kakao. Całość zagotuj, zdejmij z palnika i odstaw do wystygnięcia. Chłodną polewą polej babkę. Możesz ją udekorować w dowolny sposób, ja użyłam kolorowych drażetek ale można też posypać posypką, wiórkami kokosowymi albo polać lukrem i wyłożyć np. jadalnymi bratkami. Domowy lukier można zrobić z połączenia 1 szklanki cukru pudru z 2 łyżkami gorącej wody. Do lukru możesz dodać sok z cytryny wtedy będzie bardziej orzeźwiający.
babka drożdżowa
Ta babka to klasyk nad klasykami, ja bardzo lubię dodawać do niej rodzynki ale jeśli nie lubicie nie jest to konieczne. Babka wychodzi przepyszna, pachnąca, a jak się piecze z piekarnika wydobywa się epicki zapach, uwielbiam tę babkę i na pewno zrobię ją na tegoroczne święta :)
Składniki: 100 ml ciepłego mleka , 50 g świeżych drożdży ,370 g mąki pszennej, 40 g cukru, szczypta soli, 3 jajka, 150 g masła, rodzynki, cukier waniliowy
Wykonanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Z drożdży zrobić rozczyn: w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać połowę mleka i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, dodać rozczyn, lekko rozpuszczone i ostudzone masło oraz pozostałe mleko. Dodawać stopniowo jajka, mieszać drewnianą łyżką do czasu aż ciasto będzie odchodzić od łyżki. Dodać oprószone mąką rodzynki i dokładnie, delikatnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po tym czasie wyłożyć ciasto na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą foremkę z kominem ( foremka musi być nieco większa). Piec ok. 35 - 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu i ostudzeniu można udekorować lukrem z 200 g cukru pudru i soku z cytryny, dodajemy też odrobinę gorącej wody, wszystko mieszamy następnie takim gęstszym dekorujemy babkę i posypujemy np. posypką. Zostawiamy do wystygnięcia :)
babka cytrynowa
Babka wychodzi wilgotna, pachnąca cytryną, aromatyczna, można ją upiec zarówno w foremce z kominem jak i w zwykłej keksówce. Posypana cukrem pudrem albo udekorowana domowym lukrem będzie nie tylko piękną ozdobą wielkanocnego stołu ale też smacznym deserem pomiędzy świątecznymi potrawami.
Składniki : 4 jajka, 200 g masła , 1 szklanka cukru , 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej ,1 łyżka cukru waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , sparzona skórka i sok z jednej cytryny
Wykonanie : Całe jajka ubijam z cukrem przez ok. 10 minut na jasną, gęstą i puszystą pianę. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Masło roztapiam, dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny oraz sok z tejże cytryny. Do drugiej miski przesiewany mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia .Do masy jajecznej dodaję sypkie składniki i miksuję na małych obrotach chwilę do połączenia składników. Do ciasta wlewam letnie masło ze skórką i sokiem z cytryny. Miksuje wszystko razem. Masę wylewam do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę bądź keksówki. Piekę 40-45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka.
Pozdrawiam
Iwetta
***
Cudowne babki :) każdy znajdzie coś dla siebie :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
Super przepisy! Wszystkie babki wyglądają obłędnie i aż chciałoby się każdej spróbować :D
OdpowiedzUsuńWszystkie smakowite. U mnie co roku inna :)
OdpowiedzUsuń