Dzień dobry!
Zgodnie z zapowiedzą w ubiegłą sobotę dziś przedstawiam Wam przepis na babkę cytrynową. Myślę, że jest to idealna propozycja na jedną ze słodkości wielkanocnego stołu. Ciasto jest niesamowicie smaczne i aromatyczne. Cudownie pachnie cytrynką i najważniejsze jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Babka na załączonych dziś zdjęciach została upieczona i udekorowana przez współautorkę bloga a prywatnie moją siostrę Iwetkę. Cieszy więc nie tylko podniebienie ale też oko. Wygląda bardzo apetycznie więc będzie słodką dekoracją świątecznego stołu. Udanych wypieków Kochani!
Przepis:
4 jajka
200 g masła
1 szklanka cukru
1 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sparzoną skórka i sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Całe jajka ubijam z cukrem przez ok. 10 minut na jasną, gęstą i puszystą pianę. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy. Masło roztapiam, dodajemy startą skórkę ze sparzonej cytryny oraz sok z tejże cytryny. Do drugiej miski przesiewany mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z proszkiem do pieczenia.DDo masy jajecznej dodaję sypkie składniki i miksuję na małych obrotach chwilę do połączenia składników. Do ciasta wlewam letnie masło ze skórką i sokiem z cytryny. Miksuje wszystko razem. Masę wylewam do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę bądź keksówki. Piekę 40-45 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem do suchego patyczka.
Lukier:
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżki wody
Łączę wszystkie te Składniki aż powstaje lukier, następnie nim dekoruje ciasto a wierzch przed wystygnięciem lukru posypuję cukrowymi perełkami.
Mniam, brzmi super!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
:D chętnie odwiedzę;)
UsuńUwielbiam babki ❤
OdpowiedzUsuńJa też:D
UsuńBabka wygląda przepysznie! To ciasto to must have na wielkanocnym stole. ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) smaczne i dekoracyjne:)
UsuńNajlepsza babka na świecie :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm njlepsza:D
UsuńNie pożałowałas lukru - cukru xD
OdpowiedzUsuńHehehehe na codzień nie jem cukru to od weekendu/święta przyszalałam:D
UsuńTylko w wekeendy szalejesz? :D
UsuńMniam, uwielbiam takie babki :) Cytrynowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńOczywiście że najlepsza hehehehe :)
UsuńPrzepięknie wygląda twoja babka <3 Uwielbiam babki cytrynowe! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWygląda nieziemsko apetycznie. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) polecam:)
UsuńPrawdziwa pychotka, idealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńAle piękna baba Ci wyszła! Ja też dziś upiekłam, tyle że moja jest z podłużnej foremki :) Póki co stygnie...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Twoja napewno też obłędna:)
UsuńJa w tym roku postanowiłam, że zrobię babkę kajmakową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
ooooo zaintrygowałaś mnie:D
UsuńCytrynowej jeszcze nie robiłyśmy. Jak oglądam Wasze zdjęcia to ślinka mi na to ciasto cieknie😋
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba to nadrobić. Zachęcam:)
UsuńPychota, idealna do kawki lub herbaty ;p
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
tak idealnie pasuje do kawusi lub herbatusi:) lubię ją przede wszystkim za ten cudowny cytrynowy aromat:)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńgdybym tlyko nie miałą cukrzycy i mogła zjeść takie ciacho!
OdpowiedzUsuńOjjj niedobrze:(
UsuńU mnie na święta babka cytrynowa zawsze jest, ale i tak wolę drożdżową, bo bardziej mi smakuje. :)
OdpowiedzUsuńooooo drożdżowa też przepychota:)
UsuńWcześniej nie widziałam drugiego bloga :) Super ta babka, smaka mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńBabka na świątecznym stole musi być <3 Wesołych Świąt Kochane :*
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) królowa wielkanocnych wypieków:) pozdrowienia:)))
Usuń