Hej,
pozostajemy dalej w klimacie przetworów na zimę. Kolejny przepis to ogórki na kanapkę z curry. Banalny i niedrogi przepis na ogórki na zimę. Można użyć warzyw trochę przerośniętych, a i tak będą pyszne.
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
2-3 czerwone papryki
Ogórki pokroić w plastry wzdłuż lub w słupki a paprykę w paski. Warzywami napełnić słoiki.
Zalewa:
4 szklanki wody
3,5 szklanki octu
3,5 szklanki cukru
po 2 łyżki ziaren gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego
1 łyżka curry
2 łyżki soli
Zalewę zagotować i zalać nią warzywa. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut w garnku z wodą lub 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temp. 120 stopni.
Pozdrawiam
Justyna
***
I fajny zapasik gotowy. Super!
OdpowiedzUsuńNooo, mój Mąż podkrada już ze spiżarki jak robi sobie tortille, bo ogóraski pachną orientem dzięki curry:D
UsuńMamy takie domowe ogórki i są naprawdę smaczne.
OdpowiedzUsuńTak, idealne na kanapkę :D
UsuńCudowne zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
:)
UsuńO! I takie właśnie nieskomplikowane przepisy lubię nbajbardziej :)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńU mnie największe wzięcie mają ogórki kiszone, ale może zrobię kilka słoiczków takich ogórków na spróbowanie.
OdpowiedzUsuńU mnie też, ale kilka słoiczków takich innych też się zawsze sprawdza.
Usuń