sobota, 13 sierpnia 2022

ogórki na kanapkę

Hej, 

pozostajemy dalej w klimacie przetworów na zimę. Kolejny przepis to ogórki na kanapkę z curry. Banalny i niedrogi przepis na ogórki na zimę. Można użyć warzyw trochę przerośniętych, a i tak będą pyszne.

Składniki:

3 kg ogórków gruntowych

2-3 czerwone papryki

Ogórki pokroić w plastry wzdłuż lub w słupki a paprykę w paski. Warzywami napełnić słoiki.

Zalewa:

4 szklanki wody

3,5 szklanki octu

3,5 szklanki cukru

po 2 łyżki ziaren gorczycy, czarnego pieprzu i ziela angielskiego

1 łyżka curry

2 łyżki soli

Zalewę zagotować i zalać nią warzywa. Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut w garnku z wodą lub 20 minut w piekarniku z termoobiegiem w temp. 120 stopni.




Pozdrawiam 

Justyna 

***

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nooo, mój Mąż podkrada już ze spiżarki jak robi sobie tortille, bo ogóraski pachną orientem dzięki curry:D

      Usuń
  2. Mamy takie domowe ogórki i są naprawdę smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zapasy na zimę :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. O! I takie właśnie nieskomplikowane przepisy lubię nbajbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie największe wzięcie mają ogórki kiszone, ale może zrobię kilka słoiczków takich ogórków na spróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też, ale kilka słoiczków takich innych też się zawsze sprawdza.

      Usuń