sobota, 3 grudnia 2022

pierogi z kapustą

 Witajcie Kochani Czytelnicy! 

Jak się macie? Zaczęliście już powoli myśleć o świątecznym menu? Jeśli tak to myślę, że to już dobry czas na to by zacząć lepić pierogi i uszka na wigilijny stół. Dziś przychodzę do Was z moim przepisem na pierogi z kapustą. Jako, że uszka robię zawsze z farszem grzybowym to pierogi są z samą kapustą kiszoną i dodatkiem przysmażonej na oleju cebulką. Uważam, że swojskie pierogi są tysiąckrotnie lepsze jak te ze sklepu, zachęcam do lepienia razem ze mną. 

Składniki :

Ciasto na pierogi :

ok. 1 kg mąki 

zimna woda 

Farsz do pierogów :

kapusta kiszona 

cebulka

olej lub masło do podsmażenia cebulki 

Wykonanie :

Z mąki i wody zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle by ciasto nie było ani za luźne ani zbyt twarde. Ja robię to na oko. Kapustę kiszoną trzeba obgotować, cebulkę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do obgotowanej i odciśniętej z wody kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ciasto dzielimy na części, każdą część wałkujemy, wykrawamy koła szklanką. Na środek nakładamy trochę farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe gotujemy w lekko osolonej wodzie. 




Pozdrawiam 

Iwetta 

***

8 komentarzy:

  1. Nie przepadam za pierogami z kapusta, u nas w domu zawsze "ruskie" :D Pozdrawiam cieplutko ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam ruskie, ale chętnie zjem i te z kapustą i z soczewicą. Pychota :D

      Usuń
  2. Ja nie za bardzo mogę takie jeść, ale siostra je uwiebia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta kiszona nie jest wskazana dla każdego z uwagi na problemy gastryczne po jej spożyciu. ale kto może niech zajada:)

      Usuń
  3. Jakie piękne! Uwielbiam pierogi z kapustą, jest to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań:)

    OdpowiedzUsuń