Witajcie Kochani Czytelnicy!
Jak się macie? Zaczęliście już powoli myśleć o świątecznym menu? Jeśli tak to myślę, że to już dobry czas na to by zacząć lepić pierogi i uszka na wigilijny stół. Dziś przychodzę do Was z moim przepisem na pierogi z kapustą. Jako, że uszka robię zawsze z farszem grzybowym to pierogi są z samą kapustą kiszoną i dodatkiem przysmażonej na oleju cebulką. Uważam, że swojskie pierogi są tysiąckrotnie lepsze jak te ze sklepu, zachęcam do lepienia razem ze mną.
Składniki :
Ciasto na pierogi :
ok. 1 kg mąki
zimna woda
Farsz do pierogów :
kapusta kiszona
cebulka
olej lub masło do podsmażenia cebulki
Wykonanie :
Z mąki i wody zagniatamy ciasto. Wody dodajemy tyle by ciasto nie było ani za luźne ani zbyt twarde. Ja robię to na oko. Kapustę kiszoną trzeba obgotować, cebulkę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do obgotowanej i odciśniętej z wody kapusty, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie ciasto dzielimy na części, każdą część wałkujemy, wykrawamy koła szklanką. Na środek nakładamy trochę farszu i zlepiamy pierogi. Gotowe gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Uwielbiam takie pierogi. Pychota.
OdpowiedzUsuń:)))
UsuńNie przepadam za pierogami z kapusta, u nas w domu zawsze "ruskie" :D Pozdrawiam cieplutko ♥
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam ruskie, ale chętnie zjem i te z kapustą i z soczewicą. Pychota :D
UsuńJa nie za bardzo mogę takie jeść, ale siostra je uwiebia.
OdpowiedzUsuńKapusta kiszona nie jest wskazana dla każdego z uwagi na problemy gastryczne po jej spożyciu. ale kto może niech zajada:)
UsuńJakie piękne! Uwielbiam pierogi z kapustą, jest to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań:)
OdpowiedzUsuńNasze też, zdecydowanie :D
Usuń